Hur gör vi nu med Almedalen?

Det blåser kring Almedalsveckan, Nordiska motståndsrörelsen kommer att delta i en eller annan form, och flera aktörer undrar över hur de ska göra.

Jenny Lindahl, chef för Arena Opinion, hur tycker du att man ska göra med Almedalen i år?
– Jag tror att många där ute har lite Almedalsångest. Tre skäl att ha ångest kan vara:

  • Ni har ett stort arrangemang och har investerat en hel del, men inte fått till det riktigt än, och sitter och panikjobbar nu.
  • Ni har skrivit i verksamhetsplanen att ni ska ha medverkan i Almedalen, men har fortfarande inte alls  löst hur det ska gå till.
  • Ni har ett arrangemang planerat, men undrar nu ifall nazisternas närvaro i Almedalen kommer att förstöra allt, och ni i stället borde bojkotta?

De två första frågorna är relativt enkla att lösa. Vi kan ju till exempel hjälpa er att få till ett bra arrangemang. Den sista frågan är ju lite mer ny för många att hantera.

Men vad ska man göra om man är orolig över Nordiska motståndsrörelsens medverkan?
– Det är ju partierna som är huvudarrangör av Almedalsveckan, och när det gäller att hyra plats till exempel, eller att delta i det officiella programmet på Almedalsveckans hemsida, så borde partierna inte ha några som helst problem att säga nej till detta, se till att skriva till almedalsveckan@gotland.se, och berätta att ni förutsätter att projektgruppen kommer att avstyra NMR:s medverkan, och arbeta för att det öppna och demokratiska samtalet kan fortgå utan hot och trakasserier. Det vore helt sjukt om inte riksdagspartierna kunde arrangera detta utan att ha med nazister i programmet.

Sist nazister medverkade (Svenskarnas parti) så ledde det till trakasserier och hot mot personer på plats, bland annat Hanif Bali, Mona Sahlin och Victoria Kawesa, kommer det att bli så nu igen?
– Ja, problemet är ju att även om de inte får utrymme av Almedalsveckan, så kan de ändå få polistillstånd för sammankomst. Det är inte upp till projektgruppen, utan polisen, och de förhåller sig till lagar om mötes- och yttrandefrihet. Man kan ändå tycka att de kan säga nej med hänvisning till säkerhet, men till skillnad från Almedalsveckan kan det inte bara säga nej med hänvisning till usla värderingar. Och även om de får nej kan det vara svårt att hindra NMR att åka dit och närvara.

Vad kan man göra åt det, ifall det är nazister på plats?
– Som organisation eller företag som ska medverka i Almedalen är det nog bra att nu sätta sig ner och 1. Författa ett brev till Almedalsveckans projektgrupp. 2. Fundera över säkerhet och trygghet för dina arrangemang, medarbetare, paneldeltagare och liknande. 3. Delta i en dialog med andra aktörer kring hur vi ska hantera NMR:s eventuella torgmöten och närvaro på plats. Det finns ju väldigt många potentiella motdemonstranter där men det är ju bra om vi kan diskutera strategi med varandra. Om det finns intresse kan vi från Arena Opinion dra i gång en sån diskussion inför Almedalen med några representanter från partierna, facken, folkrörelserna och näringslivet.

Ska man inte bojkotta veckan då?
– Själv förutsätter jag än så länge att riksdagspartierna som äger frågan kommer att lösa det så att det inte är nazister i programmet. Men skulle de svika oss på den punkten så kanske det är värt att fundera på. Sen kan man givetvis bojkotta veckan ändå för att det kan ge högre pr-värde än att delta. Se bara på Stefan Löfvens genomslag på att han ska träffa folket i stället.

Kategorier:
Okategoriserade