Hovmästare, 19

Jag var 19. Vi hade julbord för företagsgäster. Fram mot kvällen började det beställas in alkohol. Undrar om det inte började med att jag fick en vissling efter mig. Jag gick bort för att ta en dryckesbeställning och när jag vände mig om fick jag en hand på röven. Då vände jag mig mot gästen och frågade vad han höll på med. Han svarade att killar som jobbar med servering tycker väl om sånt? Han sa, rakt ut, högt och tydligt, ”ni tycker väl om att suga kuk?!”. Jag svarade inte, gick därifrån och fixade med hans beställning. 

En stund senare skulle jag till linneförrådet som låg utanför restaurangen. När jag kom ut stod mannen och kissade i en buske. ”Jaha, du ville suga lite i alla fall?” sa han. “Nu räcker det annars får jag be dig och ditt sällskap att gå härifrån”, svarade jag. ”Men du kom väl efter mig för att du ville suga lite?” Han gav sig inte så till slut ignorerade jag honom bara. Till slut dök en av hans kollegor upp och sade till honom, ”lägg ner nu, skärp dig”. Det var obehagligt eftersom vi befann oss ute på landet, på en sommarkrog i en campingplats och det var mörkt och kallt. Om han kunde bete sig så mot mig framför massa gäster, vad kunde han då göra när inte andra såg eller hörde?

Ett annat tillfälle var när jag jobbade jag som servitör på ett större hotell inne i Karlskrona. När man säljer alkohol så lägger man beställningen på rumsnotan och då måste den som står på rummet skriva under själva kvittot. Då hade jag fått ett telefonnummer uppskrivet på ett kvitto. Men jag brydde mig inte så mycket om det. Men mannen som gett mig sitt nummer satt kvar i baren och vi småpratade lite. Han undrade vad jag gjorde på fritiden, om jag hade partner och lite sånt. Fram mot kvällen gick jag av mitt pass och ut tog vägen ut genom receptionens entré. Då stod han utanför hotellet och rökte. Han frågade om jag skulle följa med upp på hans rum. Jag svarade att jag inte följer med gäster upp på rummet. Han började insistera och påpekade att han ju lämnat sitt nummer till mig på kvittot, “såg du inte det eller?” Jag svarade att jag inte var intresserad och att vi dessutom har en policy som säger att vi inte får följa med gäster till rummen. Då tog han tag i min handled och sa att eftersom jag varit pratglad hade jag visat intresse och inte kunde gå därifrån. Att det här hände precis utanför mitt jobb och att han blev handgriplig gjorde det hela väldigt förnedrande. Jag blev orolig att kollegor eller andra gäster skulle se. När det kom mer folk släppte han mig och gick. 

Den här händelsen hängde kvar hos mig länge. Kommer han att stå utanför mitt jobb fler gånger? Kommer han fråga mina kollegor vad jag heter eller liknande? För det har hänt mig att gäster frågar: ”hon tjejen som stod i baren, vad heter hon?” och ibland så är man dum och tänker sig inte för och svarar. Kommer han att söka upp mig?

Många gäster har för sig att killar som jobbar inom serveringsjobben ställer upp på en avsugning i en buske. För mig är det väldigt normaliserat. Man räknar med att fulla gäster kläcker ur sig något. Det finns en viss jargong mellan kunder och gäster. Men det gör ändå att man ifrågasätter sig själv – är det jag som uttrycker mig på ett visst sätt som gör att kunder behandlar mig såhär?

Dagen efter det inträffade kändes inte alls bra att gå tillbaka till jobbet. Jag var livrädd för att stöta på honom igen nere i baren. Jag höll ett extra vakande öga på alla gäster som kom, tittade mig över axeln så att han inte plötsligt skulle stå där. Det kändes som att jag inte kunde jobba i lugn och ro. Jag kände mig orolig över att han skulle dyka upp igen. Jag pratade med sa till mina kollegor, ”ser ni någon som står i matsalen som står och glor på mig så vill jag att ni tillkallar vakter”. Man ska inte behöva förklara för sina kollegor att man känner sig rädd. 

Innan det här hände hade jag hört mycket om tjejer som fått en dask på rumpan. Men när man upplevde det själv då insåg man hur förnedrande det är med en fullsatt matsal på 60 – 80 gäster som ser och hör detta. Man kan inte behandla en gäst hur som helst. Man får bita ihop och inte visa gästen vad man känner. Något som också satt kvar i mig var att nästan ingen av hans kollegor sa ifrån. När han sa att killar som jobbar inom serveringsyrket tycker om att suga kuk så skrattade hans kollegor bara. Jag hade god lust att fråga dem: tyckte ni att det var kul? Tyckte ni att det var ok? 

Till varje julbord blir man påmind om att det som hänt. Det är inte så lätt att prata om det med kollegor. De som är gamla i gamet säger, ”det är så det är”. Det känns genant att som kille berätta för sina kollegor att man har blivit antastad. Det är mer rättfärdigat av en kvinna att säga det.

Vill du veta mer om hur vi kan stoppa sexuella trakasserier genom kollektivavtal? Läsa Arena Idés rapport Kanadamodellen.

Kategorier:
#metoo