Johanna, servitris

Jag jobbade som timanställd servitris på en restaurangkedja där det arbetade en man med högre rang än mig. Det började med ganska privata frågor, om jag hade pojkvän och så, men jag tänkte inte mer på det, vi umgicks ju hela dagarna.

Sedan frågade han om jag kunde massera honom och jag gick med på det, det kändes lite konstigt, han var ju 40 år, dubbelt så gammal som mig, men jag hade träffat hans fru och barn, så jag tänkte att det inte var något. På den här tiden hade jag ont i nacken och axlarna själv och en gång när jag hade bytt om på personaltoaletten (vi hade inga omklädningsrum) och kom ut till vårt lilla kontor sa han att jag skulle ställa mig med ryggen åt honom så att han kunde massera mig. Sen blev det liksom mer och mer, han ville komma åt knutor och då skulle jag ta av mig tröjan så jag stod i bara behå. Sen sa han: ”Kan du knäppa upp?”

Jag kände mig jätteobekväm, stod och höll i min behå med händerna så att jag inte skulle tappa den. Jag var bara 22 år och väldigt ny på stället. 

Jag tyckte det kändes jättekonstigt men fattade inte förrän jag slutat att det inte var okej. Han ville inte vara snäll och hjälpa mig med mina ryggproblem, det handlade om nånting helt annat. 

Jag kände mig väldigt ensam i det, vi var bara två tjejer där. Det kändes som att jag fick skylla mig själv. Så här efteråt undrar jag varför jag inte sa emot, men det funkar ju inte så. Man fryser till is. Tanken kommer: ”Det här är jätteobehagligt men jag vet inte hur jag ska få det att sluta”. Jag kände mig extremt blottad. 

Jag tror inte att jag berättat om det för någon riktigt, för det är sånt man är med om. Det låter sjukt men det är så vanligt. 

Fick du någon hjälp?

Nej, hela företaget byggde på att de utnyttjade sina anställda. De hade kollektivavtal, men dom följde inte det. När jag sjukanmälde mig tog de bort min lön helt, en annan gång hotade de med att inte ge mig min innestående lön. De körde med mycket skitsnack om sina anställda och direkta hot mot mig. Jag fick faktiskt hjälp direkt av dåvarande ordförande för HRF, Jenny Bengtsson och jag vet att efter det så var facket på dem mer, jag har också hört att fler anställda vågat säga emot nu. 

Själv har jag har slutat helt i restaurangbranschen, för jag pallar inte. 

Vill du veta mer om hur vi kan stoppa sexuella trakasserier genom kollektivavtal? Läsa Arena Idés rapport Kanadamodellen.

Kategorier:
#metoo