Inkluderande rekrytering – 7 tips för att komma igång

Inkluderande rekrytering – 7 tips för att komma igång

I den ideella sektorn är personer med utländsk bakgrund underrepresenterade i ledarskapspositioner samtidigt som det finns en överrepresentation av kvinnor och medelålders personer. Fler initiativ behövs för att säkerställa att civilsamhället är mer inkluderande och representativt för hela befolkningen. Ett steg i rätt riktning är att bli bättre på inkluderande rekryteringsprocesser. 

Att säkerställa en inkluderande rekryteringsprocess är en strategisk investering som bidrar till fler perspektiv och mer kreativa lösningar på din arbetsplats. Du får lättare att hitta rätt medarbetare eftersom ni lockar till er en större bredd av sökande vilket ökar chansen att hitta den mest kvalificerade kandidaten. Du får också nöjdare medarbetare, som känner sig inkluderade och värdesatta, vilket gör dem mer engagerade och lojala – så vad väntar du på? 

7 tips för en inkluderande rekryteringsprocess

Här är mina sju tips för att granska din rekryteringsprocess och få bort exkluderande inslag:

1. Utbilda de som rekryterar

Inkludering är en kunskapsfråga! Skapa medvetenhet om omedvetna fördomar och hur dessa kan påverka rekryteringsbeslut. 

2. Formulera en tydlig kravprofil

Det är lätt att beskrivningen av arbetsuppgifterna blir en lång önskelista men försök istället att lyfta vad rollen innebär konkret. Fundera över vilka kunskaper och erfarenheter som är ett absolut måste och vilka som är ett plus i kanten.

3. Använd kravprofilen hela vägen

Låt kravprofilen följa med som checklista genom hela rekryteringen så kan du undvika att det är förutfattade meningar som styr. 

4. Undvik språk som exkluderar

Se till att jobbannonsen inte innehåller könsstereotyper eller har ett tekniskt språk eller jargong som kan avskräcka vissa grupper. 

5. Strukturerade intervjuer

Ställ samma intervjufrågor till alla kandidater. Det gör rekryteringen mer objektiv och rättvis. 

6. Sprid annonsen i fler kanaler

Hur ni sprider era annonser och var ni annonserar påverkar förstås också vilka som nås av dem. Kan ni hitta andra kanaler där ni når de grupper som är underrepresenterade hos er?

7. Följ upp och utvärdera

Avsätt tid för att utvärdera och följa upp era rekryteringsprocesser för att förstå var flaskhalsarna sitter. 


Vill du ha hjälp att skapa en kvalitetssäkrad rekryteringsprocess för att hitta de bästa kandidaterna? Vi hjälper dig gärna.

Jennifer Söderström är rekryteringskonsult på Arena Opinion.

jennifer.soderstrom@arenaopinion.se

Fler artiklar