Instagram-algoritmen förklarad – Såhär avgörs vilka inlägg som syns

Hur avgör Instagram vilka inlägg som får stor spridning? Kortfattat kan man säga att appen försöker räkna ut hur sannolikt det är att var och en av användarna ska interagera med ditt inlägg. Men hur går det till? Här går vi igenom vad du som jobbar med sociala medier behöver veta om Instagram-algoritmen 2025.

På Instagram finns det flera olika algoritmer att förhålla sig till. Inläggsflödet, Stories, Reels, Sök och Utforska har alla sina egna regler. Som med så många andra plattformar har det funnits en hel del mystik kring algoritmerna, och många rykten om hur man ska göra för att nå ut. Jag vill undvika att spekulera alltför mycket och har därför utgått från Instagrams blogg och Metas utvecklarblogg när jag skrivit den här artikeln.

Bra att veta: Algoritmer
Sociala mediers algoritmer har förändrats mycket de senaste åren, mycket på grund av att de i större utsträckning använder sig av maskininlärning. Läs mer om det i min mer allmänna guide till sociala medie-algoritmer.

Instagram-flödets algoritm

Man kan säga att flödets algoritm baseras på tre R: Relevans, Rankning och Relation. Här listar vi dem från viktigast till minst viktiga. 

  1. Relevans. Ditt inlägg har större chans att visas för personer som har interagerat med liknande inlägg. 
  2. Rankning av inlägget. Här är de viktigaste faktorerna antal interaktioner, hur snabbt inlägget fått interaktioner samt hur nytt inlägget är. Hur interaktionerna viktas ändras då och då, men just nu verkar delningar vara något som spelar extra stor roll.  
  3. Rankning av ditt konto. Här räknas följare, men framför allt hur många som interagerat med ditt konto de senaste veckorna. 
  4. Relation. Ditt inlägg har större chans att visas för personer som har interagerat med dina inlägg. Extra hög ranking här om ni haft en ömsesidig dialog. 

Utifrån dessa parametrar avgör algoritmen om ditt inlägg är värt att peta in i dina följares flöden.

Instagram nämner också att de undviker att visa alltför många inlägg i rad från samma konto. Därför är det bra att inte posta inlägg alltför tätt inpå.

Bra att veta: Interaktion
När vi pratar interaktion i Instagram-flödet menar vi vanligtvis gilla-markeringar, delningar, sparade inlägg, kommentarer och videovisningar. Men Instagram-algoritmen känner även av hur länge du dröjer kvar vid ett inlägg, om du bläddrar i en karusell och om du klickar på “läs mer” för att se hela bildtexten. Alla dessa små pusselbitar är viktiga för att avgöra om ditt innehåll är uppskattat eller inte.

Instagram Reels

Algoritmen i Reels-flödet fungerar ungefär som Instagram-flödet, men prioritetsordningen skiljer sig en aning.

  1. Relevans – Din Reel visas mer sannolikt för personer som tidigare interagerat med liknande Reels
  2. Relation – Din Reel visas mer sannolikt för personer som tidigare interagerat med dina Reels
  3. Rankning av inlägget – Här rankas ditt innehåll dels efter faktorer som vilket ljud du använt, dels efter hur många som redan interagerat med innehållet. 
  4. Rankning av ditt konto – Högt antal följare och hög interaktion gör att ditt konto rankas högt av Instagram. 

Bland de saker som ökar chanserna att en Reel ska rekommenderas för nya konton nämns bland annat att den ska vara filmad i vertikalt format och innehålla ljud från Instagrams ljudbibliotek. Antingen någon annans ljud eller ditt eget som du lägger till i biblioteket. 

Instagram försöker även att visa mindre av Reels som:

  • är tysta, suddiga eller lågupplösta
  • har loggor, ramar eller vattenmärken
  • består av mestadels text
  • inte är originalinnehåll, alltså redan har laddats upp av någon annan

Bra att veta: Rekommendation
Om du vill kunna nå ut till nya användare som inte redan följer dig behöver du inte bara ha koll på algoritmerna, utan även Instagrams riktlinjer för rekommendation. Det är ett extra lager regler, förutom communityriktlinjerna, som du behöver följa för att ditt innehåll ska rekommenderas brett. Exempelvis tävlingar, icke-originellt innehåll och känsligt innehåll är exkluderat från rekommendation. Även politiskt innehåll är exkluderat för den användare som inte aktivt godkänt det.

Instagram Stories

I stories-flödet ser du bara inlägg från konton du följer (bortsett från reklam). Här finns inget intressebaserat element i algoritmen.   

  1. Titthistorik. Dina stories kommer att visas tidigt i flödet för personer som ofta tittar på dem. Ju mer sällan en följare tittar på dina stories, desto längre bak i deras flöde hamnar de. 
  2. Interaktionshistorik. Dina stories har större chans att hamna tidigt i flödet hos följare ju oftare denna följare har interagerat med dem. Med interaktion menas här att gilla, reagera, svara i DM eller att fortsätta klicka sig igenom en story i flera delar utan att svajpa till nästa person. 
  3. Relation. Till sist så tittar Instagram på hur nära relation du överlag verkar ha med den aktuella följaren. Om algoritmen tolkar det som att ni är vänner eller familj ökar dina chanser att hamna först i flödet.

Utforska/Explore

Den här fliken är till för att hjälpa dig upptäcka nya konton. Därför är den ofta lite bredare och innehåller uteslutande innehåll från konton du inte följer. 

  1. Rankning av inlägget. Det allra viktigaste för att hamna på Utforska är att ditt inlägg har många interaktioner, särskilt premieras inlägg som fått många interaktioner snabbt efter publicering.
  2. Relevans. Ditt inlägg visas mer sannolikt för personer som visat intresse för liknande inlägg när de besökt Utforska. 
  3. Relation. Det mesta på Utforska är från personer man inte följer, men om användare har interagerat med ditt innehåll tidigare så ökar chansen att du hamnar på deras Utforska. 
  4. Rankning av ditt konto. Den viktigaste faktorn här är hur många interaktioner ditt konto fått de senaste veckorna.




Behöver din organisation stöd i att hantera den här typen av frågor? Hör gärna av dig till mig!

Jolin Edbrand är digital strateg på Arena Opinion.

jolin.edbrand@arenagruppen.se

Fler artiklar